47. Справа Баканова

Майже відразу після інавгурації, в травні 2019 року президент Володимир Зеленський призначив на посаду голови Служби безпеки України свого друга дитинства Івана Баканова. Якщо ви пам’ятаєте, Ваня та Вова не лише вчилися разом у школі, а й навіть жили в одному під’їзді багатоквартирного будинку в Кривому Розі.

Це призначення було суто політичним рішенням — глава держави хотів бачити на цій ключовій посаді людину, якій можна довіряти. Хоча у Баканова не було жодного досвіду роботи в правоохоронних органах чи на державній службі, суспільство сприйняло це призначення спокійно. Якщо естрадний комік став президентом, то його кадрові призначення точно нікого не здивують. Тим більше, що Іван Баканов на сцені не кривлявся, а працював у Зеленського директором “Кварталу 95”. Та й взагалі, зовні виглядав врівноваженою та інтелігентною людиною в окулярах.

У 2005 році Юлія Тимошенко, під час свого першого прем’єрства, пролобіювала на посаду голови СБУ свого найближчого соратника Олександра Турчинова. У нього тоді теж не було досвіду роботи в правоохоронних органах. Але Турчинов досить успішно зарекомендував себе на посаді голови Служби безпеки, якихось скандалів з ним не було. А через 9 років, після втечі Януковича, Турчинов навіть виконував обов’язки президента.

На відміну від Турчинова, результати керівництва СБУ Іваном Бакановим стали для України справжньою катастрофою. Призначені ним люди були не просто непрофесійними або корумпованими — він поставив на одну з керівних посад у СБУ російського агента Олега Кулініча, який передавав усю секретну інформацію до Москви і саботував роботу української спецслужби.

На думку журналіста Юрія Бутусова, швидше за все, Баканов отримав великий хабар за призначення Кулинича головою Управління СБУ в Криму (це управління базувалося в Херсоні, але відповідало за розвідувальну діяльність в окупованому росіянами Криму). Згідно з формальною процедурою, Кулініча призначили на цю посаду указом Зеленського, але його кандидатуру на розгляд президента вніс голова СБУ Іван Баканов.

Також важко чимось іншим, крім корупції, пояснити призначення головою Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який за день до початку війни втік з країни з сотнями тисяч доларів готівкою.

Щоб не обтяжувати читачів зайвими деталями, поясню наслідки діяльності Баканова максимально стисло. Олег Кулініч з моменту свого призначення у червні 2019 року до початку війни саботував агентурну діяльність СБУ в Криму і регулярно через месенджер Threema передавав секретну інформацію до Москви. Крім того, він дезінформував керівництво і лобіював призначення на посади в СБУ інших російських агентів. Імовірно, доповіді Кулініча, в яких він заперечував підготовку російських військ в Криму до нападу на Херсонську область, вплинули на рішення Зеленського.

Після початку війни Олег Кулініч миттєво виїхав з Херсона до Києва і деякий час працював помічником голови СБУ Івана Баканова з особливо важливих доручень. Влітку 2022 року його заарештували. У розпорядженні Державного бюро розслідувань (ДБР) є велика кількість аудіозаписів розмов Кулініча з Володимиром Сівковичем: колишнім соратником Януковича, який з 2014 року жив у Москві і працював на ФСБ.

Звідки з’явився цей російський агент і як йому вдалося зайняти такий високий пост у СБУ? Олег Кулініч народився у 1969 році в місті Сміла Черкаської області. З 1989 по 1994 рік навчався у Вищій школі КДБ СРСР, яку згодом перейменували на академію ФСБ Росії. Після цього він деякий час проходив військову службу у Федеральній службі контррозвідки РФ. У 1994 році Кулинич повернувся в Україну і до 2006 року працював у Службі безпеки України.

Згідно з Законом про люстрацію, ухваленому за президента Порошенка, в Україні заборонено призначати на державні посади людей, які проходили службу в російських спецслужбах після 1991 року. Проте цю пряму заборону проігнорував не лише Баканов, який вніс кандидатуру Кулініча на розгляд президента, але й Зеленський, який підписав указ про призначення. Обидва порушили закон і їхні дії стали причиною важких наслідків для обороноздатності держави.

Далі ще один цікавий штрих до портрету російського агента Олега Кулініча. Після звільнення з СБУ у 2006 році він став керівником одного з підприємств державної компанії “Енергоатом”, яку на той час очолював Андрій Деркач. Так, той самий Деркач, який у 2020 році активно брав участь у дискредитації кандидата у президенти США Джо Байдена і на якого потім були накладені американські санкції. Андрій Деркач також навчався в академії ФСБ у Москві, одночасно з Олегом Кулінічем.

За даними Державного бюро розслідувань, після свого призначення в Херсон Кулинич отримав доступ до всієї секретної інформації, що циркулювала в Службі безпеки України. Він отримував актуальні відомості про те, що обговорювалося на нарадах і що відбувалося в державі. Усю отриману інформацію Кулинич передавав Сівковичу через інтернет-месенджер, використовуючи для конспірації умовні позивні та назви.

Що стосується Андрія Наумова, ще одного зрадника, якого призначив Зеленський за поданням Івана Баканова, то його історія трохи інакша. Наумов до свого призначення в СБУ не мав жодного відношення до спецслужб. Якийсь час він працював у Генеральній прокуратурі, де займався матеріально-технічним забезпеченням, потім перейшов на роботу в Державне підприємство з управління Чорнобильською зоною. І ось майже одразу після перемоги Зеленського ця людина призначається керівником Головного управління внутрішньої безпеки СБУ. А через рік президент призначає Наумова першим заступником голови СБУ і дає йому перше в історії України нове військове звання – бригадний генерал СБУ. Це звання вигадали спеціально для переходу на стандарт НАТО. І першим за цим стандартом нагородили майбутнього зрадника.

Як виявилося, призначення Наумова лобіював Кулініч. Росіянам було важливо зняти з посади першого заступника голови СБУ Руслана Баранецького — відомого контррозвідника, у якого був немалий досвід роботи проти Росії. І, звісно, Кулінічу за підтримки Баканова це вдалося. 24 липня 2021 року Баранецького звільнили, а на його місце призначили Наумова.

Українські слідчі поки не мають доказів, що Андрій Наумов був російським агентом. Як вважає журналіст Юрій Бутусов, стрімкий кар’єрний зліт Наумова пояснюється тим, що він керував контрабандою на митниці і був “гаманцем” Івана Баканова. Частина грошей за ввіз або вивіз із України товарів без сплати державного мита йшла в “чорну касу”. Потім ці кошти витрачались на утримання партії Зеленського та інші операції, частину грошей брали собі учасники схем і їх покровителі.

23 лютого 2022 року, за кілька годин до російського вторгнення, Андрій Наумов виїхав на автомобілі за межі України. Після втечі він кілька місяців жив у Німеччині. Потім Наумову вдалося виїхати з Європейського Союзу в Сербію. Увесь цей час українська Генеральна прокуратура не проявляла жодного інтересу до оголошення Наумова в міжнародний розшук. 7 червня 2022 року Наумов був затриманий у Сербії під час перетину кордону з Північною Македонією.

У автомобілі BMW, на якому він намагався виїхати з Сербії, знайшли 600 тисяч євро готівкою, 125 тисяч доларів США і дорогоцінні камені, зокрема бриліанти. Разом з Наумовим у автомобілі перебував український підприємець, громадянин Німеччини Олександр Акст, фігурант декількох журналістських розслідувань щодо контрабанди сигарет з України в ЄС. 6 жовтня 2023 року сербський суд засудив Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за відмивання грошей.

Олег Кулініч був затриманий ДБР спільно з СБУ 16 липня 2022 року. Російський агент провалився на переписці. Ймовірно, “надзахищений” месенджер Threema, в якому він переписувався з Сівковичем, був зламаний американськими спецслужбами або розробники програми надали їм бекдор. Потім американці передали інформацію про Кулинича українським колегам.

Аудіодокази слідчі долучили до кримінальної справи оригінальним способом: у ДБР заявили, що розмови Сівковича з Кулиничем правоохоронці знайшли на флешці під час обшуку в будинку в Києві на вулиці Передова 5, “на третьому поверсі в квартирі, де ніхто не проживав”. За версією ДБР, розмови з Кулиничем записував на свій iPhone сам Сівкович. Але як аудіозаписи розмов опинилися в київській квартирі, ніхто пояснити не може. Також правоохоронці знайшли в автомобілі Кулинича жорсткий диск, на якому знаходилося 7 аудіофайлів, повністю ідентичних тим, що знайшли в порожній квартирі.

На суді Кулинич визнав правдивість файлів на флешці. Але сам він і його адвокати стверджують, що спілкування з Сівковичем відбувалося начебто з метою отримання цінних агентурних даних для України.

Скандал з арештом Кулініча призвів до того, що Зеленський вже не міг тримати на цій посаді свого друга дитинства. Тим більше під час війни. 17 липня 2022 року президент відсторонив Баканова від керівництва СБУ за “невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв або інших тяжких наслідків, або створило загрозу настання таких наслідків”. Через два дні Верховна Рада затвердила звільнення.

Після відставки Івана Баканова його жодного разу не викликали на допит до слідчого, хоча він міг би надати багато цінної інформації у справі Кулініча. Більше того: Баканов просто зник на кілька місяців у невідомому напрямку. Лише рівно через рік після звільнення, 19 липня 2023 року він опублікував у соцмережах свіже фото з Полтави та повідомив про отримання посвідчення адвоката в Полтавській області.

Згідно з українським законодавством адвоката можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за згодою обласного прокурора, Генерального прокурора або його заступника. Отримавши статус адвоката, Іван Баканов захистив себе від ризику арешту з боку неконтрольованого президентом Національного антикорупційного бюро. Подібна ситуація цілком могла статись, якби Наумов у Сербії раптом почав давати свідчення про контрабанду на митниці.

>>> 48. Трагедія Маріуполя – найбільша катастрофа Європи у XXI столітті

Зміст

Оприлюднено Категорії ua