39. Людина №2

18 січня 2022 року, приблизно за місяць до вторгнення, анонімний Telegram-канал “Печерский холм”, близький до колишнього спікера парламенту Дмитра Разумкова, поділився інсайдом. Нібито Єрмак переконав Зеленського та всю його команду, що війни не буде. Тому Україна і не була готова до вторгнення. Ось текст цього посту в Телеграмі:

“До речі, знаєте, що в Офісі Президента України думають про можливість повномасштабного російського вторгнення? Відповідь – нічого не думають. Там твердо впевнені, що ніякого вторгнення не буде.

Саме цим пояснюється те, що чиновники ОП і особисто Зеленський ще не почали вивозити з країни свої сім’ї та те, що ОП з байдужою вальяжністю реагує на новини, на зразок тієї, що ЗСУ забезпечені пальним всього на 30%. Внутрішні проблеми Офісу президента зараз хвилюють більше зовнішніх загроз.

Джерелом такого зразкового оптимізму став голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він переконав всю свою команду, що з росіянами він давно все порішав, що Україні нічого не загрожує, а всі переміщення російських військ це виключно гра на нервах Європи. Мовляв, це щоб від загрози війни стрибали ціни на газ на європейських біржах і щоб непокірна Європа погодилася на запуск газопроводу “Північний потік 2”. Який, звичайно, не запустять, бо Єрмак уже і там домовився.

Оптимізмом Єрмак зумів заразити своє оточення настільки, що в фракцію “Слуга народу” у Верховній раді і в партійні центри на місцях стабільно надсилають повідомлення: “Без паніки. У нас все під контролем. Хвилюватися немає причин”.

Як це все коментувати, ми не уявляємо. Насувається питання, а що робити Зеленському, якщо раптом виявиться, що голова його офісу… помилився? М’яко кажучи…”

Звичайно, дії Єрмака можна списати на некомпетентність, враховуючи, що ця риса характерна для багатьох людей з команди Зеленського. Тим більше що сам Єрмак розповідав, що “до останнього не вірив” у можливість вторгнення росіян.

Однак, не слід забувати, що точну інформацію про запланований напад Зеленський отримав, як мінімум, за дві доби до початку війни. Не кажучи вже про дані американської розвідки, починаючи з жовтня-листопада.

Дві доби — це багато чи мало? Цього достатньо, щоб підірвати мости на кордоні з Кримом і перекинути частину військ на кордон з Білоруссю. Тим не менше, Офіс президента в особі Єрмака і Зеленського навіть у ті останні дні забороняв проводити будь-які дії, які могли б значно підвищити обороноздатність країни. У серпні 2022 року радник голови Офісу президента Михайло Подоляк пояснив це тим, що вони “психологічно не були готові підривати мости”.

“Того ранку 24 лютого ми психологічно не були готові підривати мости. Перші кілька годин думали: ми вкладали кошти в комфорт для людей, як тепер руйнувати все це? Ми ж думали, що з того боку теж люди, що вони будуть дбайливо ставитися до будинків, мостів та іншої інфраструктури”, − розповів Подоляк.

Зверніть увагу: Подоляк умисно маніпулює датою. Мова не йде лише про ранок 24 лютого. І Єрмак, і Зеленський уже 22 лютого точно знали, що через два дні почнеться війна. Яку роль зіграв Андрій Єрмак у тому, щоб Україна не була готова до вторгнення? Без будь-яких сумнівів, його роль була ключовою, оскільки голова Офісу президента мав великий вплив на некомпетентного Зеленського.

Хто ж такий Андрій Єрмак і чому багато хто в Україні звинувачує його в зраді, а не в банальних помилках?

Андрій Єрмак народився в 1971 році в Києві. Його мати – росіянка з Санкт-Петербурга. Батько в 80-х роках деякий час працював у радянському посольстві в Афганістані. Через це деякі українські журналісти натякали на зв’язок батька Єрмака з КДБ. Але сам Андрій Єрмак категорично це заперечує. За його словами, батько в Афганістані був технічним спеціалістом і до радянської спецслужби відношення не мав.

В 1995 році, після закінчення юридичного факультету Інституту міжнародних відносин Київського університету, Андрій Єрмак почав працювати адвокатом. Два роки потому заснував юридичну фірму, яка спеціалізувалася на захисті інтелектуальних прав. Клієнтами Єрмака, за його словами, були представники Disney, Pixar і Universal.

Слід зазначити, що захист авторських прав – не найприбутковіший бізнес в Україні. Свої перші великі гроші Андрій Єрмак, скоріше за все, заробив на лобіюванні інтересів власників малого бізнесу в Києві. До 2006 року в столиці працювали приблизно 3500 малих об’єктів торгівлі. Відкриття торгового кіоску площею 4-6 квадратних метрів коштувало тоді не більше 10 тисяч доларів. Кожен кіоск приносив, щонайменше, 500 доларів чистого прибутку щомісяця.

Після того, як мером Києва обрали Леоніда Черновецького, його команда значно розширила видачу дозволів на відкриття торгових кіосків. За п’ять років їх кількість зросла втричі: до 12 000. Більшість з тих, хто отримав такий дозвіл, навіть не займалися бізнесом самостійно: вони здавали кіоски іншим підприємцям в оренду.

У 2010 році влада в київській мерії змінилася. Замість втікача за кордон Черновецького виконуючим обов’язки міського голови став Олександр Попов з команди Януковича. В 2011 році новий мер вирішив змінити правила роботи кіосків. Тепер від їхніх власників вимагали платити за користування столичною землею.

Зміна правил не сподобалася підприємцям. Вони почали проводити акції протесту та об’єдналися в громадську організацію під назвою “Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм”. Її очолив юрист Андрій Єрмак.

Нова організація почала захищати інтереси столичних підприємців. Наприклад, вона оскаржувала рішення Київської міської ради про заборону торгівлі алкоголем і сигаретами в кіосках. За юридичну підтримку кожен власник торгового кіоску платив Єрмаку щомісячні внески.

У 2013 році майбутній голова Офісу президента деякий час працював керуючим магазином елітного одягу “Санахант”. Єрмак стверджує, що тільки надавав бізнес-консультації власнику магазину, але не був штатним співробітником цієї компанії.

Далі кар’єра Андрія Єрмака різко пішла вгору. Він став кінопродюсером, брав участь у створенні трьох досить успішних фільмів: “Сквот 32”, “Правило бою” та “Межа”. З 2016 року продюсерська компанія Єрмака Garnet International Media Group отримала від держави більше 53 мільйонів гривень (приблизно 2 млн доларів) на виробництво та рекламу фільмів.

З Зеленським Андрій Єрмак познайомився у 2010 році, коли комік несподівано став генеральним продюсером телеканалу “Інтер”. Відомо, що багато років вони регулярно спілкувалися та підтримували дружні стосунки. Є навіть фотографія, зроблена в 2016 році у ресторані французького міста Канни, де Єрмак вечеряє за столом з Володимиром та Оленою Зеленськими.

До свого призначення на посаду голови офісу президента Андрій Єрмак був практично не відомий широкій публіці: в той час навколо Зеленського були більш колоритні персонажі. Журналісти тоді любили обговорювати Андрія Богдана — колишнього адвоката Коломойського, який у червні 2019 року став головою Офісу президента.

На відміну від Зеленського, який успішно жартує тільки за заздалегідь написаним сценарієм, Богдан був справжнім фонтаном гумору. Він мало нагадував адвоката і тим більше впливового політика. У Богдана була настільки характерна для комедійного артиста зовнішність, що навіть на фоні Зеленського він справляв враження людини, яка зовсім випадково потрапила в політику.

Зеленський і Богдан працювали разом усього півроку. Вже восени 2019 року в пресу потрапила інформація про те, що більшу частину обов’язків Богдана виконує його заступник Андрій Єрмак. Достеменно невідомо, що послужило причиною, чому Зеленському стало некомфортно працювати з адвокатом свого улюбленого олігарха, але в лютому 2020 року Богдан був змушений написати заяву про відставку. Головою Офісу президента став Єрмак.

>>> 40. Таємна зустріч в Омані

Зміст

Оприлюднено Категорії ua