37. Путін знову оголошує ультиматум. Тепер для України

Чи могла Україна уникнути війни в ті дні? Якщо згадати хронологію подій, то на пресконференції 22 лютого Володимир Путін запропонував Україні виконати кілька умов для нормалізації відносин. Однак при більш детальному розгляді ці умови, як і попередній ультиматум, адресований США та НАТО, носили чисто формальний характер. Враховуючи особливість українського законодавства, їх було неможливо виконати.

Наприклад, Путін вимагав від української влади визнати результати референдуму в Криму та відмовитися від вступу в НАТО. “Перше, що необхідно зробити, — визнати волевиявлення людей, що проживають у Севастополі та Криму. Чим це волевиявлення гірше того, що сталося в Косово? А нічим. Рішення було прийнято парламентом, а тут — всенародним референдумом”, — заявив Путін.

Вимоги президента Росії були не лише нездійсненними, а й брехливими. По-перше, кримський референдум був проведений незаконно. На момент його проведення 17 березня 2014 року в Криму діяли закони України, які чітко забороняли місцевим органам влади ініціювати та проводити референдуми з питань територіальної цілісності. По-друге, референдум провели під повним контролем окупаційних військ сусідньої країни. І, що найголовніше, Конституція України забороняє будь-які зміни законодавства, які порушують територіальну цілісність держави.

Навіть якщо припустити, що Зеленський вирішив погодитися з умовами Путіна, він не зміг би їх імплементувати в українське законодавство. Єдиний легальний спосіб реалізувати ці вимоги полягав у прийнятті нової Конституції України, без Криму в складі країни. Але ця процедура повинна пройти через дві сесії парламенту, навіть за наявності конституційної більшості (⅔ депутатського складу Верховної Ради). Враховуючи характер і традиції українського суспільства, це могло призвести лише до нової, вже третьої революції.

Звісно, Путін розумів, що Зеленський навіть за наявності такого бажання не зможе виконати його вимоги. Базовий план російського президента полягав у повній зміні української влади та поверненні президента Януковича. Цілком можливо, що Путін вже уявляв у своїх мріях, як він буде приймати парад на Хрещатику після короткої переможної війни. Він не збирався чекати півроку, поки Зеленський змінить Конституцію. І змінить чи він її взагалі? Путін очікував, що українська влада вже через кілька днів впаде як картковий будинок за афганським сценарієм.

Що стосується відповіді Києва на ультиматум Путина, то наступного дня, 23 лютого, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна вважає неможливим виконання умов нормалізації відносин за сценарієм Володимира Путіна.

“Виконання умов, озвучених президентом Росії на адресу України, суперечить вибору українського суспільства. Для незалежної, суверенної України і для мене, як прем’єр-міністра нашої країни, це неможливо”, — написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

>>> 38. Чому Зеленський не готувався до війни? Відповідь дуже проста

Зміст

Оприлюднено Категорії ua