35. Ультиматум Кремля

У листопаді та грудні 2021 року Володимир Путін, його дипломати та пропагандисти провели інформаційну кампанію, яка мала сформувати для російських громадян легітимне пояснення майбутнього вторгнення в Україну. Росіяни повинні були зрозуміти, що майбутня війна не є агресивною з боку Росії, а навпаки — це Росія захищається від агресії Заходу та нацистського режиму України. Ключовим елементом інформаційної кампанії Путіна став перелік вимог, які він висунув керівництву США та інших країн НАТО.

18 листопада, виступаючи в МЗС РФ Володимир Путін звинуватив Україну у “демонстративному невиконанні” Мінських домовленостей, а Францію та Німеччину в тому, що вони цьому сприяють. Також Путін вперше окреслив зміст майбутніх вимог: “Треба піднімати питання про те, щоб добиватися надання Росії серйозних довгострокових гарантій забезпечення нашої безпеки”.

1 грудня на церемонії вручення іноземними послами вірчих грамот Путін заявив, що отримання Росією від Заходу “гарантій безпеки” є першочерговим завданням російського МЗС. І що “потрібні саме правові, юридичні гарантії, оскільки західні колеги не виконали взяті на себе відповідні усні зобов’язання”.

2 грудня голова МЗС РФ Сергій Лавров у Стокгольмі висунув перші вимоги до Заходу. Спочатку він заявив, що “йде військове накачування України” і “повертається жахливий сценарій військового протистояння”. Далі Лавров перейшов до погроз: “ігнорування законних занепокоєнь Росії матиме найсерйозніші наслідки”. І хоча Росія “не хоче жодних конфліктів”, але “кожна держава має право обирати способи забезпечення своїх законних інтересів у сфері безпеки”.

10 грудня МЗС Росії опублікувало прес-реліз з пропозицією скасувати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про те, що “Україна і Грузія стануть членами НАТО”.

15 грудня Путін передав помічниці держсекретаря США Карен Донфрід пропозиції про “гарантії безпеки”, які Росія хоче отримати від Вашингтона. Через два дні, 17 грудня МЗС РФ на своєму сайті опублікувало проект майбутнього документа під назвою “Договір між Російською Федерацією та Сполученими Штатами Америки про гарантії безпеки”.

Майбутній документ мав ультимативний характер. Зокрема, на адресу США було висунуто вимогу відмовитися від створення військових баз у країнах колишнього СРСР та припинити будь-яке військове співробітництво з ними. Крім того, Сполучені Штати повинні були не тільки відмовитися від подальшого розширення НАТО на схід, але й вивести всі свої збройні сили з території країн, які стали членами НАТО після 1997 року. У цей список входили не тільки країни Балтії, але й майже вся Східна Європа, включно з Польщею, Чехією та Угорщиною.

Звичайно, текст ультиматуму спеціально містив умови, які було неможливо виконати. Путін готувався швидко захопити Київ, і цей документ був потрібен лише для того, щоб мати причину для початку війни.

>>> 36. Казахстан, Олімпіада та casus belli

Зміст

Оприлюднено Категорії ua