21. Велике будівництво − крадіжка століття з бюджету України

У березні 2020 року Володимир Зеленський оголосив про старт масштабного інфраструктурного проекту під назвою “Велике будівництво”. Спочатку багато хто вважав, що це просто чергова фантазія президента. Він вже не раз ділився з журналістами своїми планами майбутніх мегапроектів, реалізацію яких важко було уявити в українських умовах. Наприклад, Зеленський запропонував створити в Харкові аналог американської Кремнієвої долини, відкрити десь в Україні парк розваг Діснейленд та побудувати “український Голлівуд”.

Але цього разу все пішло серйозно. У 2020 році на ремонт доріг та будівництво різних інфраструктурних об’єктів вирішили направити 121,8 млрд гривень (4,5 млрд доларів), у 2021 році – ще 140 млрд гривень (5,1 млрд доларів). Частково проект фінансувався за рахунок державних кредитів та міжнародної допомоги.

Особливістю “Великого будівництва” стало те, що вартість одного кілометра нової дороги при Зеленському подорожчала в три рази порівняно з 2018 роком. Ще одним цікавим фактом є те, що за підсумками 2020 року 62% усіх будівельних підрядів отримав картель з шести автодорожніх компаній.

Щоб ніхто сторонній не міг виграти великий тендер, парламентська більшість, контрольована президентом, прийняла спеціальну норму закону, згідно з якою брати участь у тендері міг лише той учасник, який вже мав досвід виконання робіт не менше розміру оголошеного тендеру. Одночасно замовник у особі державної компанії “Укравтодор” спеціально збільшив розміри тендерів. Вони стали перевищувати 1 мільярд гривень.

Формально маржинальність виконання тендеру складала приблизно 20%. Однак крім маржі у тендерах також завищували ціни на будівельні матеріали: на 20% або навіть 30% від реальної ціни.

Корупція на “Великому будівництві” досягла такого межі, що у кожного впливового чиновника з Офісу президента була в картелі “своя” улюблена автодорожня компанія, яку він лобіював. Наприклад, з Зеленським пов’язували турецьку компанію “Онур”. У Юрія Голика, Кирила Тимошенка та Андрія Єрмака були інші підопічні.

Чужих відсікали від державних грошей різними методами. На початку 2021 року тендер на будівництво аеродрому “Дніпро” виграла компанія “Альтіс”, яка запропонувала 3,95 млрд гривень. Але комусь це не сподобалося. Антимонопольний комітет, який тоді очолювала Ольга Піщанська — сестра близької подруги Зеленського Світлани Піщанської, заблокував на два місяці фінансування будівельних робіт, і переможець тендеру не міг виконати його умови. В результаті, контракт з “Альтісом” розірвали і новий тендер виграла приближена до Зеленського компанія “Онур”. Вартість робіт після цього зросла на 1,7 млрд. гривень.

Навіть поверхневий аналіз ситуації дає всі підстави стверджувати, що “Велике будівництво” було масштабним корупційним проектом. За три роки до початку повномасштабної війни Україна витратила на нього приблизно 10 мільярдів доларів. Щонайменше, 1 мільярд доларів з цієї суми осів в криптогаманцях чиновників, приближених до президента. По суті, Зеленський реанімував корупційні схеми Януковича. Тільки тоді замість “Великого будівництва” була підготовка до Чемпіонату Європи з футболу.

Особливий цинізм додає той факт, що заради фінансування доріг уряд скасував або значно скоротив виконання багатьох інших програм, у тому числі закупівлю озброєнь для армії. За три роки президентства Зеленського для Збройних сил України не було закуплено жодного снаряду. Були закриті програми виробництва ракет і сучасних видів озброєння. Замість цього гроші, раніше передбачені для армії, виділялись на корупційний проект “Велике будівництво”.

>>> 22. Сумнівні пільги на користь олігархів

Зміст

Оприлюднено Категорії ua