20. Олімпіада та любов до грошей

Було б помилкою вважати, що Зеленський, ставши президентом, обмежиться лише лобіюванням бізнес-інтересів Коломойського. Перший тривожний дзвінок, який свідчив про те, що новий президент намагається стати на звичний для українських чиновників шлях корупції, пролунав вже через місяць після інавгурації.

16 липня 2019 року Зеленський вирішив реанімувати ідею Януковича, заявивши про бажання провести Олімпіаду у Львові. Того ж дня розпорядження розробити стратегічний план проведення цих спортивних змагань в Україні отримали Міністерство молоді та спорту та Національний олімпійський комітет.

“Нам потрібен певний план, що ми, скажімо, готові за 3-4 роки все побудувати, і тоді можемо бути в черзі та прийняти Олімпіаду. Ми маємо бути амбітними”, — заявив Зеленський.

Здавалося б, що поганого в тому, щоб провести найпрестижніші в світі спортивні ігри у найбільшому місті Західної України? Адже це, без сумніву, стимулює розвиток туристичної та будівельної галузей, принаймні на заході. Однак, якщо придивитися уважніше, то загальний баланс між перевагами та недоліками буде зовсім не на користь цього проекту. За останні 20 років майже всі Олімпіади, як літні, так і зимові, приносили приймаючим країнам лише мільярдні збитки.

Україна, яка є однією з найбідніших країн Європи, вже мала досвід проведення великих спортивних змагань. У 2012 році, за часів президента Януковича, чотири українських міста приймали Чемпіонат Європи з футболу. Витративши 5,5 мільярдів доларів на підготовку до Євро, Україна повернула лише 1 мільярд. Левова частка грошей осіла на рахунках будівельних компаній, пов’язаних з соратниками Януковича з Партії регіонів.

Любов до спорту з боку Януковича та Зеленського пояснюється просто. Специфіка української корупції вимагає дотримання певної процедури. Бюджетні гроші не можна просто так вкрасти. Формально їх потрібно на щось витратити. Найкраще для цього підходять великі інфраструктурні проекти. Державне фінансування розподіляється на компанії, пов’язані з владними особами через завищені за вартістю будівельні підряди. Умови тендеру на виконання робіт прописують таким чином, щоб виграла заздалегідь визначена компанія.

Як ви вважаєте, чи може бідна країна, де понад 7 мільйонів пенсіонерів отримують близько 100 доларів на місяць, дозволити собі витратити 8 мільярдів доларів за два тижні спортивного шоу? Відповідь, мабуть, очевидна.

За бажанням Зеленського провести Олімпіаду стояв не просто популізм, а холоднокровний розрахунок кишенькового злодія, який обирає жертву в вагоні метро. Пройшов лише місяць з моменту, коли новообраний голова держави вступив на свою посаду, але перші його кроки свідчили, що українців найближчими роками чекає не просто шоу: вони приречені бути обікраденими.

Проект з проведення Олімпіади завершився нічим. Бажання прийняти в себе Олімпійські ігри зовсім не гарантує їх проведення. Існує велика конкуренція між економічно розвиненими країнами, для яких витратити 10 мільярдів на спортивні змагання не є великою проблемою. Згодом Зеленський ще кілька разів повторив ідею проведення Олімпіади у Львові. Востаннє вона прозвучала у вересні 2021 року під час візиту в Україну президента МОК Томаса Баха. Але далі розмов справа не пішла. Згодом почалася війна і вже було не до Олімпійських ігор.

Втім, Зеленський особливо не розчарувався. Він і його команда знайшли для себе інший, швидший та ефективніший спосіб збагачення: програму масштабного ремонту автомобільних доріг “Велике будівництво”.

>>> 21. Велике будівництво − крадіжка століття з бюджету України

Зміст

Оприлюднено Категорії ua