17. Виборці Зеленського — хто вони?

У другому турі президентських виборів Володимир Зеленський отримав рекордну кількість голосів. За нього проголосували 73,22% виборців, або 13,5 мільйонів українців. Звісно, серед цих людей далеко не всі були відданими шанувальниками коміка. У першому турі за Зеленського проголосували 30,6% виборців, за його головного конкурента Петра Порошенка — 17,8%. Проте антипатія до діючого тоді президента була настільки велика, що Зеленський перед другим туром зумів акумулювати переважну більшість голосів інших кандидатів.

Базовий електорат Зеленського складали молодь та жінки: особливо та їхня частина, яка особливо не цікавиться політикою. Що стосується інших категорій виборців, то тут був дуже широкий спектр. За Зеленського проголосували майже всі прихильники проросійських партій, включно з комуністами (за винятком незначної кількості “справжніх” ідеологічних послідовників Леніна та Сталіна). Всі вони ненавиділи Порошенка за його антиросійську політику та були готові віддати свої голоси кому завгодно, хто зможе його перемогти. Прихильники Путіна та комуністи чудово розуміли, яку небезпеку несе Україні прихід до влади некомпетентного коміка. Саме тому вони за нього голосували. Чим гірше для України, тим краще для Росії.

За Зеленського віддали свої голоси майже всі, хто вважав, що Порошенко корумпований політик і без нього Україні буде краще, навіть з некомпетентним Зеленським. Базу цієї групи склали прихильники Михайла Саакашвілі та мера Львова Андрія Садового. До них також варто додати ультраправих націоналістів з “Азова”. Останні користувалися особливою підтримкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який, як відомо, був одним із найзапекліших ворогів Порошенка.

Загалом можна стверджувати, що більшість виборців Зеленського — це люди, які погано розбирались у політиці. Люди, які повірили в рекламний бігборд “Кінець епохи бідності 21 квітня 2019 року”. Люди, які не могли зрозуміти різницю між вигаданим персонажем телесеріалу і справжнім кандидатом у президенти. Люди, які за чисту монету сприймали пропаганду з телеканалу Коломойського, що Зеленський стане для України новим Рональдом Рейганом.

>>> 18. Зеленський і Портнов

Зміст

Оприлюднено Категорії ua