5. На місці Зеленського міг бути Андрій Данилко

Невдала політична кар’єра співака та шоумена Андрія Данилка, відомого на всю країну під сценічним псевдонімом Вєрка Сердючка, — одна з найзагадковіших історій української політики. Вперше про Данилка-політика заговорили влітку 2007 року, перед початком реєстрації учасників позачергових парламентських виборів. Тоді шоумен в одному з інтерв’ю заявив про бажання зареєструватися на виборах на чолі власної партії. Він навіть розповів, що планує організувати передвиборчий блок під назвою “Проти всіх”, і взагалі, він нічим не гірший за інших депутатів, бо може краще за них битися та кричати у Верховній Раді.

Результати закритих опитувань громадської думки показали, що у випадку, якщо Данилко справді піде на вибори, то мандат депутата у нього практично в кишені. Крім того, на своїх плечах він ще заведе в парламент не менше 18-20 депутатів. А це вже може мати істотний вплив на такі важливі питання, як формування коаліції та голосування за бюджет.

Але пройшло кілька днів, і Данилко заявив, що відмовився від ідеї йти в політику. Причину він не пояснив. Враховуючи епатажний образ артиста, всю цю історію вирішили списати на жарт.

Пізніше з’явилася інформація, що хтось з Адміністрації президента Ющенка (швидше за все Віктор Балога) зустрічався з Андрієм Данилком і шоумена переконали не брати участь у виборах. Які аргументи при цьому наводив голова Адміністрації, так і залишилося таємницею. Не виключено, що був якийсь фінансовий стимул.

Якби Данилко у 2007 році став депутатом і головою парламентської партії, то українське суспільство отримало б вакцину, яка згодом захистила б країну від перемоги Зеленського та всіх наслідків цієї катастрофи. Швидше за все, потрапивши в парламент, співак і комедіант Данилко повторив би шлях Партії Зелених України. І в результаті виборців чекало розчарування не тільки в ньому, але й у всіх несистемних політиках з шоу-бізнесу. Але, на жаль, цього не сталося.

Що цікаво, напередодні доленосних виборів 2019 року Андрій Данилко знову згадав про свою можливу участь у виборах. За словами журналістки Олесі Бацман, за рік до виборів співака умовляли балотуватися в президенти: “Дуже багато людей умовляли. Приходили з різних сил, від різних партій, обіцяли дуже великі гроші”.

Хто були ці люди, які умовляли Данилка, невідомо. Оскільки про підготовку Зеленського до участі у виборах багато хто знав ще з 2017 року, поява ще одного аполітичного шоумена на президентських виборах могла погіршити шанси коміка. Зеленський і Данилко знаходилися на одному електоральному полі. Тому в гіпотетичному першому турі виборів вони б просто відбирали голоси один у одного.

>>> 6. Леонід Черновецький − найвідоміший український популіст до появи Зеленського

Зміст

Оприлюднено Категорії ua